Petani Korea Selatan Kaya
dengan Mengurut Ikan
Han Sang Hun
adalah seorang petani biasa Korea Selatan. Beliau bekerja keras, beliau menuai
dan menuai. Tetapi dia tidak menuai tanaman.
Hun menuai ikan Sturgeon, dan
telah menemui satu cara untuk merasa bila ikan sudah bersedia untuk
menghasilkan Ambrosia (makanan tuhan dalam bahasa Greek) sebenar kehidupan alam iaitu kaviar.
Beberapa kaviar Hun dilelong oleh pembida dengan harga tinggi sehingga $ 40,000 sekilogram! Kaviar adalah telur ikan sturgeon.
kaviar |
Hun melakukannya dengan "cara yang lembut." Melalui cara yang tidak sengaja sebenarnya, Han menemui satu cara
untuk mengurut perut ikan sturgeon untuk menentukan samada mereka sudah
bersedia untuk menghasilkan kaviar dimana ikan akan memuntahkan telur-telurnya itu ke dalam
sebuah baldi. Cara ini merangsang pengeluaran kaviar dari ikan.
ikan Sturgeon |
Dengan mengurut ikan Sturgeon Hun telah
memperoleh pegangan ke atas kira-kira 10% daripada pasaran kaviar seluruh
dunia, menjadikan beliau sangat kaya.
Apakah Kaviar?
Kaviar adalah makanan istimewa yang mahal yang terdiri daripada telur ikan Sturgeon yang tidak disenyawakan (ROE) dengan larutan garam. Kaviar klasik datang terutamanya dari Iran atau Rusia,
dituai oleh nelayan komersial yang bekerja di Laut Kaspia. Suatu spesies khusus
Sturgeon yang dipanggil beluga menyediakan apa yang anggap sebagai kaviar terbaik
di dunia.
Bekalan telur Sturgeon betina boleh menghasilkan sebanyak 25% daripada jumlah berat badannya. Mengingati
bahawa sturgeons matang boleh mencapai berat 300 pound, setiap satu boleh
menyediakan jumlah yang besar daripada kaviar sepanjang hayat. Walau
bagaimanapun, pada tahun-tahun kebelakangan ini, gabungan masalah semula jadi
dan buatan manusia secara serius mengancam masa depan penuaian kaviar Laut
Kaspia. Populasi Sturgeon beluga telah menurun dengan mendadak.
No comments:
Post a Comment