# 1 Fugu - Shimonoseki, Jepun
Fugu, juga dikenali sebagai pufferfish atau ikan Buntal, adalah ikan yang mempunyai hati dan organ-organ dalaman yang mengandungi jumlah racun maut tetrodotoxin. Racun yang tiada penawar. Ia mungkin mengejutkan jika anda ingin tahu, mana-mana tukang masak fugu di Jepun akan cuba untuk meninggalkan hanya sejumlah racun yang tepat racun untuk pemakannya merasai sensasi cucukan melalui lidah mereka, meninggalkan rasa berpuas hati dengan rasa dan pengalaman unik itu.
Jika anda berada dalam mood untuk "membahayakan nyawa anda," pastikan perjalanan ke bandar Shimonoseki di barat Jepun di mana tiada kematian berkaitan fugu yang pernah dilaporkan. Di samping itu, anda mempunyai pilihan fugu mentah sashimi, fugu goreng (rasa seperti ayam), fugu rebus, fugu dengan miso dan fugu demi .
# 2 Ackee - Jamaica
Dengan mengalihkan perhatian kita kepada Caribbean, kita dapati banyak buah-buahan yang lazat tetapi berbahaya seperti ackee. Walaupun kaya dengan vitamin dan protein, jika buah ini dimakan sebelum ia masak sepenuhnya, ia menghalang glukosa daripada dilepaskan dari hati, dengan cepat menurunkan gula dalam darah seseorang dan menyebabkan pesakit tenat atau kematian. Ramai yang memanggil akibat memakan buah-buahan yang belum masak ini sebagai Penyakit Muntah Jamaica.
# 3 Katak Ong - Namibia
Katak Besar Namibia adalah makanan istimewa di negara Afrika ini,tetapi apabila anda memakan mereka, masa adalah segala-galanya. Rakyat umumnya dinasihatkan untuk
makan "selepas hujan ketiga" atau apabila katak mula berbunyi dan membiak . Kegagalan untuk berbuat demikian biasanya akan menyebabkan kegagalan
buah pinggang, atau panggilan penduduk tempatan Oshiketakata.
# 4 San Nak Ji-Korea
Tidak banyak persediaan yang
diperlukan untuk menyediakan san nak ji (anak sotong mentah) kepada penggemar
makanan ini. Sotong dipotong-potong digaul dengan minyak bijan, dan dihidangkan dengan serta-merta di atas pinggan. Oleh itu, banyak sesungut masih akan
bergerak (ingat, setiap "kaki" sotong 1 mempunyai otak sendiri), dan ia tidak akan teragak-agak untuk menggunakan sulur mereka kepada anda jika anda
cuba untuk menelan mereka. Menjaga untuk mengunyah dengan teliti sebelum anda
mengambil risiko membiarkan sesuatu yang hidup dan berbahaya ke
dalam kerongkong anda. Walaupun rasa "keseronokan," ramai warga asing yang mencuba hidangan ini mengatakan rasanya agak hambar, kenyal lebih daripada rasa lazat.
# 5 Kerang Darah-Shanghai, China
Walaupun kerang darah dianggap sebagai salah satu hidangan Cina yang lazat, gaya penyediaan di Shanghai yang mendidihkan kerang ini dalam tempoh yang seingkat, meyebabkankan banyak virus dan bakteria hadir, termasuk hepatitis A, E, kepialu, dan cirit-birit.
# 6 Biji aprikot - Turki
Biji ceri, plum,
pic, badam, aprikot, dan biji epal juga mengandungi glikosida cyanogenetic, yang
apabila ditelan membebasan hidrogen sianida. Jangan panik jika anda makan
epal sambil membaca artikel ini kerana ia memerlukan jumlah biji yang banyak untuk kesan yang merbahaya berlaku.
Malangnya di Turki, yang terdapat banyak pokok aprikot, beberapa orang telah meninggal dunia selepas memakan bijinya. Proses memasak biji aprikot akan menjadikan mereka selamat untuk
dimakan.
# 7 Ubi Kayu Cassara-Afrika
Daun dan akar ubi kayu kaya dengan sianida. Walaupun. ubi kayu adalah sayur-sayuran tropika berasal dari Amerika Selatan, tetapi telah meraih
populariti di Afrika, khususnya untuk jusnya, yang boleh ditapai untuk
menghasilkan minuman yang dipanggil piwarry.
# 8 Keju Casu Marzu - Itali
Keju Casu marzu secara teknikalnya diharamkan di seluruh Itali, dan ramai
akan mengatakan ia lebih seperti sampah daripada makanan. Penyediaannya yang teliti sebagai pencuci mulut , di mana keju dari susu kambing biri-biri ditinggalkan di luar untuk diperam. Proses ini akan mengundang spesis tertentu seperti lalat, yang dibenarkan untuk bertelur pada keju. Menetaskan telur dan
makan malam bermula ... bagi ulat. Akhirnya, ulat ini akan melembutkan keju yang secukupnya untuk dimakan, tetapi ulat ini mesti dimakan
hidup bersama-sama dengan keju untuk mengelakkan ketoksikan tambahan. Larva lutsinar ini mampu untuk
melompat kira-kira 6 inci ke udara, dan pastinya memerlukan perlindungan mata ketika makan.
Rasa keju cukup kuat untuk membakar lidah, dan
larva itu sendiri boleh melalui perut tanpa
dicernakan, mampu hidup cukup lama untuk membiak di dalam usus,
menembusi dinding perut dan menyebabkan muntah dan cirit-birit berdarah. Jika anda
tidak mahu makan ulat hidup? Anda boleh menghentikan bekalan oksigen mereka dengan meletakkan keju dalam kertas yang tertutup atau
beg plastik; larva ini akhirnya akan melompat keluar dari keju dalam usaha mencari udara
dan mati.
# 9 Elderberries - Eropah
Sama seperti ackee, jangan dimakan sebelum ia masak. Mungkin ini adalah makanan yang paling tidak berbahaya di senarai di atas,
bagaimanapun, buah masak yang dimakan adalah selamat dan kematian
adalah amat jarang berlaku. Harus dijaga untuk memastikan dijauhi oleh kanak-kanak
dan haiwan kecil, dan ingat jangan sesekali makan batang atau daun elderberi ini.
No comments:
Post a Comment