Tuesday, March 6, 2012

MAGNET DITELAN MEMBENTUK RANTAI DALAM PERUT
Kanak-kanak perempuan berusia 3 tahun dengan tabiat  makan  ingin tahu pulih selepas menelan 37 biji magnet berkuasa tinggi.  KPTV melaporkan  magnet  yang ditelan itu telah membentuk seutas rantai  berbahaya kepada laluan  pencernaan , mengetatkan  ususnya  dan merobek lubang pada kedua-dua usus kecil dan perut.
"Mereka melihat sebuah bulatan telah dibentuk dalam perut beliau, dan doctor  menyangka dia menelan gelang," ibu Payton, Kelli Bushnell, memberitahu.
Satu laporan terkini daripada Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna Amerika Syarikat (AS) berkata, terdapat 22 kes-kes kanak-kanak yang menelan magnet sejak 2009.  Dan New York Times melaporkan bahawa jika  menelan sebiji magnet ia  jarang menimbulkan masalah, menelan walaupun hanya dua biji boleh membawa maut. Kerajaan Kanada menerangkan pada salah satu pusat maklumat kesihatan bahawa sekali seseorang telah menelan lebih daripada satu magnet, magnet secara literal boleh bergerak melalui usus sehingga mereka bercantum. Di sepanjang laluan, ia  boleh menyebabkan usus  tersumbat dan ua amat berbahaya  walaupun perlahan-lahan ia akan  merobek melalui dinding usus itu sendiri.
Tetapi, Payton Bushnell terselamat, terima kasih kepada doktor beliau di Hospital Kanak-kanak Randall di Legacy Emanuel. Dia dijangka pulih sepenuhnya.
"Ibu beliau dan saya berdoa dan berharap dia dapat melaluinya," bapa Payton, Harun Bushnell, memberitahu KPTV. "Ia adalah satu keajaiban dia selamat walaupun menelan 37 magnet berkuasa tinggi


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...